Monday, 3 March 2008

KEMPEN NAJIB 2004 BELUM DITUNAIKAN - TENAGA KERJA KILANG KERETA PEKAN KECEWA LAGI!PILIHANRAYA 2004 (PRU11), NAJIB BERKEMPEN BEGITU HANGAT DENGAN MASUK KE SEMUA KILANG-KILANG YANG ADA DI PEKAN. TAK CUKUP DENGAN ITU, NAJIB MASUK KE KAMPUNG2 UNTUK BERTEMU DENGAN PEKERJA INI DISEBELAH MALAM UNTUK BERKEMPEN.

MAKA MENJAJALAH NAJIB PADA MASA ITU..." SAYA AKAN PASTIKAN SYARIKAT KITA AKAN MENDAPAT KEUNTUNGAN LEBIH, DAN DENGAN MENDAPAT KEUNTUNGAN LEBIH MAKA SOAL KENAIKAN GAJI, SOAL BONUS, SOAL KEBAJIKAN AKAN TERJAMIN. SUNGGUH MENAKJUBKAN JANJI NAJIB KETIKA ITU, MEREKA YANG MENDENGAR PASTI AKAN TERTARIK. AKHIRNYA, KEPUTUSAN PRU11 MELIHATKAN KEMENANGAN NAJIB DENGAN MAJORITI YANG BESAR HASIL SEBAHAGIANNYA ADALAH UNDI KAKITANGAN KILANG KERETA DI PEKAN DAN JUGA UNDI TENTERA KEM BATU 10 GAMBANG.

TAPI 4 TAHUN TELAH BERLALU. NASIB KAKITANGAN KILANG KERETA DI PEKAN LANGSUNG TIDAK TERBELA. GAJI MEREKA TELAH BEBERAPA TAHUN TIDAK NAIK, GAJI STATIK TETAPI HARGA BARANG KEPERLUAN TERUS NAIK. BONUS YANG DULU DINIKMATI SEKURANG-KURANG SEBULAN TERUS TIADA BAYANGNYA. KINI SUDAH MASUK TAHUN KETIGA GAJI TAK NAIK DAN BONUS PUN TIADA. ITULAH NASIB PENGUNDI NAJIB YANG MEMBELI JANJI NAJIB DENGAN UNDI-UNDI MEREKA. NAMUN JANJI TELAH DIBAYAR TETAPI BARANGAN YANG DIBELI MASIH BELUM DITERIMA.

BARU-BARU NAJIB MEMBERANIKAN DIRI DATANG LAGI KE KOMPLEKS KILANG KERETA DI PEKAN. DENGAN UMPAN ORANG BULAN, MAKA NAJIB MENGIMPORT PELAJAR-PELAJAR SEKOLAH DAN KAKITANGAN KILANG KERETA YANG TERPILIH UNTUK SEKALI LAGI MENJAJA JANJI. MENGIKUT CERITA KAKITANGAN KILANG KERETA YANG DITEMUI, PENGURUSAN SYARIKAT TELAH AWAL LAGI MEMBUAT 'WARNING' KEPADA SEMUA PEKERJA YANG TERPILIH SUPAYA TIDAK MENUNJUKKAN SIKAP BURUK KEPADA NAJIB SEPERTI 'BOOOO' DAN MEMBUAT BISING KETIKA NAJIB BERUCAP. SEBENARNYA KEJADIAN INI PERNAH BERLAKU DI KILANG MEMBUAT LORI TEMPATAN. NAJIB PERNAH DI BOOO OLEH KAKITANGAN PADA SATU MAJLIS BESAR PERASMIAN JENAMA BARU KENDERAAN DISITU. NAJIB BETUL-BETUL SERIK DENGAN PEEL PEKERJA INI.
PENGURUSAN SYARIKAT MELETAKKAN SEORANG EKSEKUTIF DISETIAP MEJA KAKITANGA BIASA INI UNTUK MENANGKAP SESIAPA YANG MEMBUAT ONAR KEPADA MAJLIS NAJIB. BEGITU SEKALI NASIB ORANG YANG MUNGKIR KEPADA JANJI MEREKA.

HASIL BORAK-BORAK DAN CERITA KAKITANGAN BAWAHAN, MEREKA AKAN MELAKUKAN SILENT PROTEST KEPADA NAJIB DAN PENGURUSAN KILANG. MEREKA AKAN MENGUNDI BARISAN ALTERNATIF KALI INI. MEREKA TIDAK DAPAT BERSABAR LAGI. RAKAN MEREKA RAMAI YANG TELAH KEHILANGAN KERJA KERANA KILANG TUTUP. ADA 4 BUAH KILANG YANG DULUNYA BERNAUNG DIBAWAH SYARIKAT BESAR KILANG KERETA INI TUTUP BEGITU SAHAJA. HAMPIR 400 ORANG KEHILANGAN KERJA YANG SEBAHAGIAN BESARNYA ANAK PEKAN JATI. NAMUN, AHLI PARLIMEN MEREKA TIDAK MEMBUAT APA-APA. JANJI MASIH BELUM DITUNAIKAN...

" KAMI AKAN MEMBUAT SILENT PROTEST(PROTEST

1 comment:

Anonymous said...

See Here